
Wat we doen
De activiteiten bij de terugkeer naar werk van de werknemer.
Een arbeidsdeskundige werkt in de driehoek van mens, werk en inkomen. En wordt veelal ingeschakeld als een mens zijn werk niet meer kan doen door beperkingen en daardoor zijn inkomen in gevaar komt. Een arbeidsdeskundige heeft kennis van hoe mensen functioneren in een beroep, en welke invloed beperkingen hierop hebben. Ze weet welke eisen functies en taken aan mensen stellen, wat de belasting in de functie is, en wat het gevolg is voor het inkomen van een persoon als deze zijn werk niet meer kan uitvoeren. Ook heeft en arbeidsdeskundige verstand van re-integratie: terugkeer naar het enige werk, eventueel in aangepaste vorm, of een andere functie intern of extern. Een arbeidsdeskundige kan beoordelen of een functie nog passend is of aangepast kan worden, meedenken in het passend maken, en adviseren in het voorkomen van uitval.
Een arbeidsdeskundige is onafhankelijk, en zal zowel de werkgever als de werknemer zo goed mogelijk adviseren in de terugkeer naar werk van de werknemer.
Arbeidsdeskundig Adviesbureau Nieuwenhout kan worden ingezet voor de volgende werkzaamheden:
Opzetten verzuimbeleid
Als ondernemingen groeien, wordt de behoefte om onderlinge afspraken en regels vast te leggen, urgenter. Zo ook op het gebied van verzuim. De arbeidsdeskundige kan ondersteunen bij het opstellen van het verzuimbeleid, waarbij aandacht besteed wordt aan wie welke verantwoordelijkheden heeft, welke stappen in ieder geval gezet moeten worden en wat er van werknemer en werkgever verwacht kan worden tijdens de re-integratie. De arbeidsdeskundige overlegt met werkgever en werknemer om het beleid in te richten zodat het goed bij de organisatie past.
Opleiden en voorlichten HR afdeling of interne casemanager rond verzuimbegeleiding en Wet Verbetering Poortwachter
Onderdeel van het opzetten van verzuimbeleid kan zijn, het opleiden en voorlichten van de interne casemanager of HR medewerker op het gebied van verzuim. Bij MKB bedrijven is personeelsbeleid en verzuimbeleid veelal belegd bij een administratief medewerker, die meer kennis moet opdoen om de Wet Verbetering Poortwachter en het verzuimbeleid goed uit te voeren, zodat er geen loondoorbetalingverplichting ontstaat. De arbeidsdeskundige kan de interne medewerker coachen, adviseren en informeren.
Verzuimbegeleiding 1e spoor (ook op interim basis)
Als een medewerker arbeidsongeschikt is, maar volgens de bedrijfsarts wel inzetbaar is voor werk, kan een arbeidsdeskundige advies geven over de juiste invulling hiervan. De arbeidsdeskundige brengt de situatie van de zieke medewerker in kaart, onderzoekt of deze (een aantal werkzaamheden van) het eigen werk kan uitvoeren en geeft advies over aanpassingen in het werk en de werkomstandigheden. Deze gaan veelal over werkinhoud, werkomstandigheden, werkvoorwaarden en werkverhoudingen. De arbeidsdeskundige kan ondersteunen bij het invullen van het Plan van Aanpak en de bijstellingen hiervan.
Arbeidsdeskundig onderzoek
Als het er op lijkt dat een medewerker niet op korte termijn terug kan keren in het eigen werk, kan een arbeidsdeskundig onderzoek worden ingezet. Dit gebeurt veelal na een jaar van arbeidsongeschiktheid. De arbeidsdeskundige kijkt op basis van een gesprek met werkgever, werknemer, de terugkoppelingen van de bedrijfsarts en een bezoek aan de werkplek of:
- De medewerker zijn eigen werk op korte termijn weer kan uitvoeren
- Zo nee, of medewerker aangepast eigen werk, of ander werk bij de werkgever kan uitvoeren
- Zo nee, of de medewerker ander werk bij een andere werkgever kan uitvoeren
De arbeidsdeskundige beargumenteert in een rapport het antwoord op deze vragen. Werkgever en werknemer kunnen hiermee de re-integratie verder vormgeven.
Verzuimbegeleiding ondernemers
Ook ondernemers kunnen arbeidsongeschikt raken, waardoor zij hun bedrijf niet meer volledig kunnen leiden. De arbeidsdeskundige denkt mee over oplossingen om de ondernemer weer zo snel als mogelijk aan het stuur van zijn bedrijf te krijgen, maar ook over tijdelijke voorzieningen die de ondernemer tijd geven om te herstellen. Deze advisering zal veelal in overleg met de AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) of letselschadeverzekering plaatsvinden.
Signaleren en onderzoeken verzuimrisico’s
De arbeidsdeskundige kan ook worden ingezet om verzuimrisico’s in kaart te brengen, en daarmee te voorkomen dat mensen uitvallen. Hiervoor onderzoekt de arbeidsdeskundige binnen de organisatie welke fysieke en psychische belasting de werknemers ervaren en waar veelvoorkomend verzuim door veroorzaakt wordt. De arbeidsdeskundige geeft vervolgens adviezen ter verbetering van de belasting in het werk of de belastbaarheid van de medewerkers om verzuim te voorkomen.


